Sunday, April 6, 2008

Αφιέρωση σε μιας κιθάρας τη χορδή

Σας έχει συμβεί ποτέ να νιώσετε ξαφνικά τη παρουσία της ζωής, ή μάλλον την συνύπαρξη ζωής και θανάτου, τόσο έντονα που νομίσατε ότι ξυπνάτε από βαθύ ύπνο; Μου συνέβη λίγες μέρες πριν.
Είχαμε σχολάσει νωρίτερα και περάσαμε μα τη παρέα μου απ' το νοσοκομείο γιατί η μητέρα μιας κοπέλας είναι εκεί νοσηλεύτρια. Μόλις σταματήσαμε με τα μηχανάκια στο πάρκινγκ στο πίσω μέρος του κτιρίου και καθώς ήμαστε χαρά χαρούμενοι για τις 2-3 ελεύθερες ώρες που κερδίσαμε, ακούσαμε μια φωνή.
Ένας άντρας είχε ακουμπήσει σε ένα τοίχο, είχε σκεπάσει το πρόσωπο με τα χέρια και έκλαιγε με λυγμούς. Κάθε τόσο φώναζε "Χριστέ μου" και χτυπούσε με τη πλάτη τον τοίχο. Η παρέα μου κι εγώ κοιταχτήκαμε. Τότε βγήκε κουτσαίνοντας ένας ηλικιωμένος κύριος από την πόρτα του νοσοκομείου, που κοιτούσε με σχεδόν άγριο βλέμμα τη νοσοκόμα που τον στήριζε και φώναζε μόνο "πού είναι τώρα, πού είναι το παλικάρι μου". Κι εκείνη δε μιλούσε και συνέχιζε να τον οδηγεί προς τα έξω. Κάποιος πλησίασε τον άλλο άντρα κι αυτός άρχισε να κλαίει ακόμα πιο δυνατά και φώναζε πως ποτέ δε θα ξανάβλεπε το παιδί του. Φώναζε το όνομά του.
Είχαμε μείνει σε μια μεριά μουδιασμένοι και δε ξέραμε τι να κάνουμε ή τι να πούμε. Ύστερα από λίγο φύγαμε.
Αργότερα σκεφτόμουν πολύ το περιστατικό. Πριν λίγο κάποιος είχε φύγει από τη ζωή, κάποιοι άνθρωποι τον έκλαιγαν, όμως παντου η ζωή συνεχιζόταν. Προχωρούσε ακάθεκτη και δε σταματούσε ούτε για να θρηνήσει.
Κατάλαβα πως η ζωή κι ο θάνατος πάνε χέρι χέρι, αν και πολλές φορές ούτε που το καταλαβαίνουμε, έτσι όπως είμαστε απορροφημένοι από την πολυάσχολη καθημερινότητά μας.
Απλά παίρνουμε ως δεδομένο ότι θα ζούμε και σε πέντε λεπτά και σε μία ώρα, και σε μία βδομάδα και σε ένα μήνα. Και τότε ακούγεται μέσα στην ευφορία μας ένα παράταιρο "χρατς", και μία χορδή από τη κιθάρα της ζωής έχει κοπεί. Έτσι απλά, χωρίς εξήγηση και φανερή αιτία.
Δε τα λέω όλα αυτά για να βυθιστούμε όλοι μαζί στην απαισιοδοξία ή να ζούμε με το φόβο ότι από στιγμή σε στιγμή μπορούμε να πεθάνουμε, κάθε άλλο. Κατάλαβα πως η ζωή είναι στ' αλήθεια ένα δώρο, το όποιο πρέπει να αξιοποιήσουμε σωστά για να ευτυχήσουμε. Να ευχαριστούμε που είμαστε υγιείς και δυνατοί, να έχουμε αισιοδοξία και πραγματικά να εφαρμόζουμε την φράση κλισέ: Ζήσε τη ζωή, αγάπα και άσε τους άλλους να σ' αγαπήσουν. Αυτό το τελευταίο το συμπλήρωσα εγώ, με τη μικρή μου πείρα...

5 comments:

KouKos said...

Περιγράφεις ένα από τα πιο περίεργα συναισθήματα, Σοφία μου!Δε συμβαίνει μόνο στον πόνο, αλλά και στη χαρά!
Ίσως να θέλει να μας δείξει το πόσο μόνοι είμαστε τελικά...
Κι αν, όπως λένε, σ'αυτή τη ζωή μόνοι ερχόμαστε και μόνοι φεύγουμε... κάτι πρέπει να κάνουμε ώστε να μη περάσουμε μόνοι μας και αυτό το υπέροχο μεσοδιάστημα.
Καλή -Μεγάλη- εβδομάδα να έχεις, και καλή ανάσταση!

Christina Noe said...

Το ξέρουμε όλοι σαν θεωρία,σαν φιλοσοφία και σαν ωραία ατάκα στους διαλόγους μας.Μα ποτέ δεν συνειδητοποιήσαμε την αλήθεια.Αν ο θάνατος δεν χτυπήσει την δική μας πόρτα τότε νομίζουμε πως είναι μακριά...
Καλά κάνεις και το αναφέρεις. Έχουμε μάθει ένα σωρό πράγματα αλλά δεν έχουμε μάθει να ζούμε....
Φιλιά πολλά!

Dimitris said...

Η πιο ακραία μορφή του παράλογου είναι να αναγκάζεται ο γονιός να θάψει το παιδί του και όχι το αντίθετο που είναι φυσιολογικό...Και δυστυχώς όσο συμφιλιωμένος και να είναι κάποιος με την ιδέα του θανάτου πάντοτε η απώλεια καταφέρει ολέθρια πολλές φορές πλήγματα.
Τις καλημέρες μου

Sophia said...

Κούκε μου, δεν πιστευω πως στ αληθεια "μονοι ερχομαστε και φευγουμε πιο μονοι", εκτος κι αν το επιλεξαμε. Καθαρα πρακτικα να το δεις, ερχόμαστε και ήδη είμαστε ενταγμένοι σε κάποιο συνολο, που συνηθως ειναι η οικογενεια. και οταν ερθει η ωρα να φυγουμε, αν ειχαμε γεματη ζωη και καλες κοινωνικες σχεσεις, τουε ειμαστε περιτριγυρισμενοι απο ένα ακόμα μεγαλυτερο συνολο ανθρωπων που μας αγαπανε και που θα τους λειψουμε... στην καλυτεη περιπτωση βεβαια ολα αυτα...
αχ παρασυρθηκα παλι στις φιλοσοφιες μου...
Και σε σενα ευχομαι Καλο Πάσχα!
καλο σου βραδυ!

Sophia said...

Christna Noe,
εχεις δικιο σ αυτο που λες. γι αυτο μαλλον πρεπει να γινουμε πιο αυταρκεις στη ζωη μας, και να χαιρομαστε με τα απλα απλα απλα...
:)

Dimitri,
το να θαφει ενας γονιος το παιδι του, εχει δυστυχως συμβε και στη δικη μου οικογενεια. Ηταν οντως, οπως λες, φοβερο πληγμα. Το παιδι ηταν 18 και μετα το αυτοκινητιστικο, οι γονεις οπως καταλαβαινεις, εδειχναν να παραιτουνται απο τη ζωη.. Το οτι ξαναπροσπαθησαν να χτισουν τη ζωη τους φανηκε απο το γεγονος ότι δυο χρόνια αργότερα, βαφτιζαν συγκινημενοι το λιγων μηνων μωρο τους. και τωρα η θλιψη τους ειναι υποφερτη. Μετα τον θανατο, ερχεται παλι η ζωη, τις πιο πολλες φορες χωρις να το επιλεξουμε συνειδητα..
Καλό βράδυ!